Richard Nixon – presidenten som avgick

I en ny utställning i Galleriet på EWK-museet visas 12 originalbilder av EWK, Ewert Karlsson med Richard Nixon i fokus – den enda av USA:s presidenter som själv valt att avgå. Detta efter skandalerna kring Watergate, olagliga bombningar i Vietnam och oärliga kampanjdonationer.

EWK och den svenska journalisten Dieter Strand bevakade tillsammans Richard Nixons valkampanj 1968. Strands och EWK följde presidentkandidatens väg genom Ohio ombord på kampanjtåget – en erfarenhet som mynnade ut i reportageboken Ett år med Nixon (1969). I boken berättar de om stämningen i Washington, om Svarta Pantrarna och de afroamerikanska medborgarnas kamp efter att Martin Luther King Jr. mördats och om Pentagon och Vietnamkriget. Dieter och EWK fortsatte att bevaka Nixon för Aftonbladets räkning, både under hans första presidentperiod och inför omvalet 1972.

”Den 22 oktober 1968 bromsade Richard Nixons kampanjtåg in hos väljarna i den lilla staden Deshler, Ohio. När den republikanska presidentkandidaten vinkande kom ut ur sin vagn såg han en flicka hålla upp ett plakat: För oss samman igen. Två veckor senare hade Richard M Nixon blivit USA:s president och kungjorde att hans uppgift skulle bli att ena nationen igen.” (Citat ut reportageboken Ett år med Nixon)

EWK:s bilder och Dieter Strand ord ger ett perspektiv på hur närvarande den tecknade satiren var i svensk nyhetsrapportering vid den tiden – och kopplingen till dagens USA kan inte undgås.

– Att få dyka ner i detta arkivmaterial är en fröjd, både bildmässigt och historiskt. Även om teckningarna vi nu visar i EWK-galleriet har över 40 år på nacken är de i allra högsta grad aktuella. De skapar en länk till nutiden; det nyligen avslutade presidentvalet och en hel värld som står på tå efter nyvalde presidenten Donald Trumps kampanj, hans löften, uttalanden och förehavanden, berättar Carina Milde, intendent EWK-museet, Arbetets museum.

Utställningen ”Richard Nixon” består av 12 originalbilder av EWK som visas i EWK-galleriet, i EWK-museet på Arbetets museum i Norrköping under tiden 20 februari 2017 – 10 september 2017.

One Comment

Herr WordPress

Hej! Det här är en kommentar.
Gör så här om du vill radera en kommentar, logga in och visa kommentarerna till inlägget. Där kan du välja om du vill redigera eller radera dom.

Comments are closed.