Japan – Spirits of Nature

 • screen-16.49.0119.09.2017screen-16.49.0119.09.2017

Utställning Category: Samtidskonst

 • Beskrivning

  Under hösten 2017 presenterar Nordiska Akvarellmuseet en utställning med verk av framstående samtidskonstnärer från Japan. Presentationen lyfter fram hur traditionen att arbeta med estetiska former som anknyter till naturen, ett av de tydligaste kännetecknen för japansk konst, lever vidare. Trots det geografiska avståndet har den skandinaviska och den japanska kulturen mycket gemensamt. De delar en uppskattning för design och har samma passionerade förhållande till naturen. För att följa de stilistiska och tematiska trådarna genom historien visas även klassiska japanska mästerverk från samlingen på Världskulturmuseerna, Östasiatiska museet i Stockholm.

  Den japanska övärlden är full av underverk. Tanken att naturens själ lever i nattens mörker förekommer under olika namn och former i japansk kultur. Myter, som förr i tiden förklarade svårbegripliga naturföreteelser, gav mening åt en gåtfull värld. Dessa berättelser lever vidare i samtidskonsten, som synliggör det vanligtvis osynliga för ögat. Den typiskt japanska känslan för naturens dolda sidor är huvudspåret i denna grupputställning. Teknik och material skiftar från multimedia, handgjorda animeringar och installationer till traditionell akvarellkonst, träsnitt och andra skapelser på papper. Verk av sex framstående japanska samtidskonstnärer visas sida vid sida med några mästerverk ur det förflutna, där samtiden har sina djupa rötter.

  Utställningen undersöker Japans djupa filosofiska och poetiska förbindelser med naturen. Många verk återspeglar ett förhållande till shintoismen – den forntida japanska religion som kretsar kring kulten av djur, platser, floder, berg och andeväsen i naturen, vilka i sin tur dyrkas genom offergåvor, danser och andra ritualer.

  Medverkande konstnärer: Tenmyouya Hisashi, Manabu Ikeda, Tomoko Konoike, Takashi Kuribayashi, Fuyuko Matsui, Akira Yamaguchi samt klassiska verk från Världskulturmuseerna, Östasiatiska museet i Stockholm.

 • Photos
 • Hitta hit

  No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.